|
Yangın Merdiveni (Ücretsiz Keşif ve İtfaiye Rapor Garantisi)
Belirli bir yükseklikte olan binalda bulunması yasal zorunluluk olan yangın merdiveni, can kaybının önlenmesi için de çok büyük öneme sahiptir. Ana giriş ve koridorlarda başlayan yangınlarda yüksek binalarda camlı veya balkonlarda kurtulmak mümkün olmadığı için yangın merdiveni hayati bir işlev göstermektedir.
Yangın Merdiveni İstanbul
Yangın Merdiveni Kapısı
Yangın Merdiveni Kilidi
Yangın Merdiveni Satışı
Yangiı Merdiveni Standartları
Yangın Merdiveni Fiyatları
Yangın Merdiveni Yönetmeliği
Yangiı Merdiveni Zorunluluğu
Özellikle yeni imar kanunuyla birlikte sıfır binalkaraboğa artan denetimler sonucu yangın çıkışı, yangın kapısı ve yangın merdiveni gibi kriterler de çok sıkı denetim altında tutulmaktadır. Binanın içinden aşağıya doğru inen betonarme merdivenler dışında, bina haricine yapılan ve demirden imal edilen yangın merdivenleri de çok sık karşılaşılan yangın merdivenleridir.
Yangın Merdiveni Yönetmeliği
Apartman, site veya işyerlerinin yangından korunması ile ilgili yasal zorunluluklar kapsamında, inşaat işleriyle meşgul olan herkesin yangın merdiveni yönetmeliğini de bilmesi büyük önem arz etmektedir. Zira yangın merdiveni yönetmeliğinde yer alan hususlara uymak, sorumluları hem maddi hem de manevi büyük bir yükten kurtarmaktadır.
“Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde yangın merdiveni ile ilgili detaylar da belirtilmektedir. Yangın merdivenlerinin yüksekliği, malzemesi, basamak sayısı, basamak yüksekliği gibi hususların hepsine ilgili yönetmelikten ulaşılabilmektedir. Firmamız ile yapacağınız alışverişlerde, bizler sisin yerinize tüm yönetmelikleri inceliyor, değişen hükümler ve gelişen teknoloji ile yasal zorunlulukları da hesap ederek yangın merdivenlerinizi imal ediyor ve montajını sağlıyoruz.
Yangın Merdiveni Standartları
Yangın merdiveni ile ilgili kanuni düzenlemelerde yangın merdiveni standartları konusuna da değinilmektedir. Projelendirme çalışmalarında yangın merdiveni standartları da baz alınır. Çizimi yapan tasarımcıların binanın dış cephesine veya iç kısmına doğru yapacakları yangın merdivenlerinin ölçülerini iyi bir etüt çalışması ile belirlemiş olması gerekir.
Yangın merdiveni standartları TSE kalite skalasında net olarak belirtilmiştir. Tüm detayların bulunduğu standartlar çizelgesine göre yangın merdiveni imal etmek ve montajını yapmak binaların yangından korunması için elzemdir.
Yangın Merdiveni Zorunluluğu
Son zamanlarda üzerine düşülen ve büyük önem verilen iş güvenliği ve işçi sağlığı konularının temel noktalarından biri de yangın merdiveni zorunluluğudur. Hem İSG uzmanlarının hem yapı denetimcilerinin hem de yerel yönetimlerin ortak noktası hangi binalarda yangın merdiveni zorunluluğu olduğudur.
Bina kullanım sınıflarına göre özel düzenlemeler başlığı altında kaçış mesafelerine göre yangın merdiveni zorunluluğu bulunan tüm binalar belirtilmektedir. Konut olarak kullanılan binalarda;
Bina yüksekliği 21.50 metreden az ise yangın merdiveni zorunluluğu bulunmamaktadır.
Bina yüksekliği 21.50 ile 30.50 metre arasında olanlarda yangın merdiveni zorunluluğu bulunmaktadır.
Bina yüksekliği 30.50 ile 51.50 metre arasında olanlarda ise 2 yangın merdiveni zorunludur.
Bina yüksekliği 51.50 metreden fazla ise yine 2 yangın merdiveni zorunluluğu bulunmaktadır.
Ayakta tedavi merkezleri, ofisler, depolar, dükkanlar, mağazalar, imalathaneler ve fabrikalarda; 2 yangın merdiveni zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak aşağıdaki kriterlerin hepsine aynı anda sahip olan bu tip binalarda tek yangın çıkışı ve yangın merdiveni yapılması zorunlu olarak kabul edilmektedir.
Bina yüksekliği 21.50 metreden az ise
Tek kattaki kullanıcı sayısı 50 kişiden az ise
Tüm katlardaki kaçış uzaklığı Ek-5/B’deki mesafelere uygun ise
İmalatta yanmaz malzemeler kullanılıyor ise
Üretim ve depolarda bulunan malzemeler parlayıcı ve alevlenici değil ise.
Yangın Merdiveni Kilidi
Yangın çıkışlarıyla ilgili yapılan tüm düzenlemelerden sonra yangın merdiveni kilidi konusunda denetimler sıklaşmıştır. Hem mantık kuralları hem de yasal zorunluluklar kapsamında düşünüldüğünde yangın merdiveni kilidi takılması mümkün değildir.
Yangın merdiveninin sadece dışarıdan açılmasını engelleyici bir tkaraboğa kitler takmak mümkündür. Bunun sebebi ise güvenliktir. Hem hırsızlığı hem de yangın esnasında telaştan tekrar içeri girmek isteyen kişileri önlemek amacıyla yangın merdiveni kilidi bulundurulur.
Yangın Merdiveni Kapısı
Acil çıkış olarak kullanılacak yangın merdiveni kapısı son derece donanımlı şekilde imal edilmelidir. Yangın merdivenlerine ulaşmak için kişilerin önündeki tek kapının yangın merdiveni kapısı olması çok önemlidir. Bu yüzden özellikle çok birimli hastane gibi yapılarda yangın merdivenine ulaşmayı kolaylaştırmak için, daha bina tasarım halindeyken mimarlar tarafından bu konuda hassas davranılmalıdır.
Yangın merdiveni kapısı yanmaz veya belirli bir sıcaklığa dayanıklı malzemelerden imal edilmelidir. Firmamız hem yangın söndürme sistemleri, hem yangın merdiveni hem de yangın merdiveni kapısı imalatında ve satışında en otorite firmalkaraboğa biri olarak kabul edilmektedir.
Yangın Ekipmanları
Yangın Hortumu Makarası
Yangın Söndürme Hortumu
Yangın Söndürme Hidrantları
Yangın Kapısı
Yangın Merdiveni
Yangın Hidroforu
Köpük Konsantresi
Yangın Kıyafetleri
Yangın Merdiveni (İtfaiye Onaylı)
Yangın merdiveni, yangın esnasında insanların hızlı bir şekilde ve güvenle tahliye edilebilmesi için hayati öneme sahiptir. Araştırmalar yangın başladıktan sadece 3 dakika içerisinde yangın mahalinin dumanla dolduğu ve 6 dk içindede alevlerle kaplandığını ortaya koymaktadır. Böylesi bir durumda da yangın, genellikle servis merdivenlerini kullanılamaz hale getirir ve binadan çıkışı imkansız hale getirir. Bu durumda alternatif kaçış yolları can kaybının önlenmesinde kilit rol üstelenmektedir.
2. El Satılık Yangın Merdiveni Fiyatları
Yangın Merdiveni Kapısı
Yangın Merdiveni Metre Fiyatları
Yangın Merdiveni Riht Yüksekliği
Yangın Merdiveni Yönetmeligi 2018 2019
Yangın Merdiveni Plan
Yangın Merdiveni Yapımı
Yangın Merdiveni Ölçüleri
Yangın Yönetmeliğinde yangın merdivenlerinin teknik özellikleri, konumlandırılması ve diğer özellikleri belirtillmişitir. Yangın merdivenleri içeriden veya dışarıdan yapılabilmektedir. Dışkaraboğa yapılan merdivenler daha az maliyeti ve yer kaybının daha az olmasından dolayı daha çok tercih edilmektedir.
YANGIN MERDİVENİ ÇEŞİTLERİ
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik iki tip yangın merdivenine izin vermektedir. Bunlar Z Tipi Yangın Merdiveni ve Dairesel Yangın Merdivenidir. Hangi tip yangın merdiveninin seçileceğine karar vermek için aşağıdaki kriterler göz önüne alınmalıdır.
Binanın yaşı
Binanın kullanım amacı
Katlarda bulunan kişi sayısı
Yapı yüksekliği
Yangın merdiveni yapılcak yerin fiziksel durumu
Doğru yangın merdivenine karar verilmesi itfaiye olumlu raporunun alınması için en önemli adımdır.
Yangin Merdiveni Metre Fiyatları
Yangın Merdiveni Metresi İstanbul
Yangın Merdiveni Metresi
Yangın Merdiveni Plan İstanbul
Yangın Merdiveni Plan Proje
Yangın Merdiveni Keşif Analizi
Yangın Merdiveni Keşif Plan
Yangın Merdiveni Avcılar
Z Tipi Yangın Merdiveni
Yangınla mücadelede söndürme sistemlerinin etkinliği kadar, tahliyelerin sağlanabilmesi için yangın merdiveni bulunması da çok önemlidir. Yangın olayları analiz edildiğinde çoğu can kaybının yangın merdiveni olmamasından ötürü kaynaklandığı görülmektedir. Yasalara uygun şekilde düzenlenen yapı planlarında yangın merdiveni ile ilgili detayların atlanmaması gerekmektedir.
Eski yapılarda bina dışlarına çelik veya yanmayan malzemelerden yapılan yangın merdivenleri, yeni yapılarda (okul, alışveriş merkezi veya benzeri binalarda) ise binaya bitişik şekilde imar edilen beton merdivenleri şeklinde de bulunabilmektedir. karaboğa Yangın olarak binalarınıza yapılacak yangın merdivenlerini en kaliteli çelik malzemelerden imal ederek hizmetinize sunuyoruz.
İlgili yasal düzenlemelere yüzde yüz uyumlu şekilde ürettiğimiz ve montajını gerçekleştirdiğimiz yangın merdivenleri, yapılacak imar denetimlerinde de tam not almaktadır.
yangin merdiveni sunum teklif
Yangın Merdİvenİ Yönetmelİk
Yangın merdiveni yönetmelik hükümlerine göre 4 kattan fazla olmayan oturum amaçlı binalarda bulundurulma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu tür binalarda binanın içindeki birimlerin kapısı ile ana çıkış arasında en fazla 15 metre mesafe olması gerekir. Böylelikle yangın merdiveni konulmasına ihtiyaç duyulmaz. Ancak diğer binalarda yangın merdiveni gerekliliği de belirtilmektedir.
Ülkemizdeki konut sayısı arttıkça yangın ihtimalleri de artmaktadır. Bu yüzden yeni yapılan konutlarda yangın riski değerlendirilirken kaçış yolları ana düşüncelerden biri olmaktadır.
İlgili yönetmelikte;
a) Bina yüksekliğinin 21.50 metreden az olduğu oturma amaçlı binalarda ana çıkış yeterli olmaktadır.
b) Bina yüksekliğinin 21.50 metreden çok, 30.50 metreden az olduğu yerlerde bina için iki merdiven düzenlenmesi zorunludur.
c) Bina yüksekliğinin 30.50 metreden çok, 51.50 metreden az olduğu yerlerde 2 kaçış merdiveni yapılması zaruridir.
d) Bina yüksekliğinin 51.50 metreden çok olduğu yerlerde ise korunumlu en az 2 kaçış merdiveni yapılması zorunludur.
Yangın Merdiveni İmalatı
Söz konusu can kayıplarının yaşanabileceği yangın felaketleri olduğunda yangın merdiveni imalatının önemi ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde yangın merdivenleri olmamasından kaynaklı toplu yaşam merkezlerindeki yangın kaynaklı can kayıpları üzücü olsa da alınması gereken önlemlerin sorgulanması açısından önemli istatistik sunmaktadır.
Kaliteli malzemelerden üretilen yangın merdivenleri, ihtiyaç halinde binadaki kişilerin tahliyesini sağlayacak ve gerektiğinde müdahale ekiplerinin bu yoldan binaya girişine yardımcı olacaktır. Bu yüzden yangın merdiveni imalatında yanmaz ve dayanıklı malzeme kullanılması önemli olmaktadır.
Yangın Merdiveni Fiyatları
Tüm ürünlerimizde olduğu gibi yangın merdiveni fiyatlarında da müşteri memnuniyeti odaklı düşünmekteyiz. Kaliteli ürünleri sunmanın belirli bir maliyeti olsa da ödeme planlarımızı gördükten sonra en kaliteli ürünleri tercih edeceksiniz.
Yangın tehlikesinin açabileceği çok daha büyük zararlar yerine daha az maliyetli yangın merdivenleri, otomatik söndürme sistemleri ve yardımcı ekipmanlar kendinizi güvende hissetmenizi ve yatırımlarınızı korumanızı sağlayacaktır.
Yangın Merdiveni Kontrolü
Yangın Merdiveni Kaç Katta Zorunludur?
Apartman Yangın Merdiveni Yönetmeliği
Yangın Merdiveni Nereye Şikayet Edilir?
Yangın Merdiveninin Kontrolü
Yangın merdivenlerinin imal edildikleri atölyelerde kontrolünün sağlanması da önemlidir. Devlet tarafından kontrol edilen yangın merdivenlerinin talimatnamelere uygunluğu denetlenmektedir.
Yangın merdiveni dışarıdan binanın bir parçası şeklinde göründüğü için, eğreti durmamalı, binanın genel şemasında yer etmelidir. Yangın merdivenlerinin imal edildikleri metallerin her türlü iklim şartında deforme olmadan, aynı yapısını koruması önemlidir. Binanın dış cephesindeki yangın merdivenleri her türlü yağış, don olayları, sıcak ve rüzgara maruz kalacağı için, yapılacağı maddeye dikkat edilmesi gerekir.
Adı yangın merdiveni olsa da sel ve deprem afetlerinde de en yakın merdiven olarak kullanılacak olan bu merdivenler, binaların olmazsa olmazlarındandır. Güvenli bir yangın merdiveninin önemi, insanların canını kurtardığında daha iyi anlaşılacaktır.
Yangın Merdiveni Sistemleri
Yangından korunmayla ilgili alınacak önlemler arasında yaşamsal önem taşıyan tedbirlerden biri de yangın merdivenidir. Binanın belirli bölümlerini veya tamamını saran yangınlarda yangın kapılkaraboğa kaçış imkanı tanıyan yangın merdivenleri bugüne kadar birçok kişinin hayatını kurtarmıştır.
Yangin Merdiveni Fiyat Istanbul
Yangin Merdiveni Fiyat
Yangin Merdiveni Imalati Montaji
Yangin Merdiveni Istanbul
Yangin Merdiveni Olculeri
Yangin Merdiveni Sistemleri
Yangin Merdiveni Yapimi
Yangin Merdiveni Cizimi
Yeni yapılarda belirli yüksekliğe sahip binaların yangın merdiveni yapmasının zorunlu olduğu yangın yönetmeliğinde belirtilmektedir. Standart yangın çıkışı ve kapısına sahip olan binalarda yangın merdivenleri bina planına dahil edilir. Demir veya çelikten yapılan ve binanın dışında yer alan yangın merdivenleri de yangın yönetmeliği standartlarının oluşturulabilmesi için kullanılmaktadır.
Yangın Merdiveni Standartları
Yangın yönetmeliğine uygun yapılacak bir yangın merdiveni için bazı değişkenler mevcuttur. Bu değişkenler; yapının kullanım amacı ve yangın merdiveni çeşitleridiridir. Bu değişkenlerin yangın merdiveni standartlarını nasıl değiştirdiğini aşağıda inceleyelim.
1. Yangın merdiveni standartlarını etkileyen önemli değişkenlerden biri olan yapının kullanım özelliklerini ele alırsak,
Konutlar,
Konaklama amaçlı binalar,
Kurumsal binalar,
Büro binaları,
Ticaret amaçlı binalar,
Endüstriyel yapılar,
Toplanma amaçlı binalar,
Depolama amaçlı tesisler,
Yüksek tehlikeli yerler,
Karışık kullanım amaçlı binalar.
yukarıda belirtilen kullanım amaçlı yapılarda yangın merdiveni standartları değişmektedir.
2. Yangın merdiveni standartlarını etkileyen bir diğer özellik ise yangın merdiveni çeşitleridir. Yangın merdivenleri dairesel ve z tipi olmak üzere iki çeşit olarak üretilmektedir.
Yangın merdiveni standartları, yapının kullanım şekli ve merdiven çeşidine göre değişse de, tehlike sınıfına göre de değişiklik göstermektedir.
Yangın Merdiveni Yönetmeliği
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik maddeleri uyarınca yapılan düzenlemelerin yanı sıra, tüm yapı sahiplerinin Yangın Merdiveni Yönetmeliği gereksinimlerini bilmesi gerekmektedir. Hemen her yıl bina kanununa ek düzenlemeler yapıldığı bilindiği için, firmamız bünyesindeki profesyonel personelimizin düzenli takip ettiği bilgilerden biri de bu tür yönetmelik değişiklikleridir.
Tarafımızca yapılan yangın merdivenleri, yangın merdiveni yönetmeliği 2018 koşullarına birebir uygun yapılmaktadır. Böylece denetimlerde ve olası yangın felaketlerinde zarar görmenizi engellemektedir.
Z Tipi Yangın Merdiveni
Z tipi yangın merdivenleri düz kollu diye tabir edilen yangın merdivenleridir. Yüksek yapılarda ani durumlarda insanların hızlı ve güvenli bir şekilde tahliyelerine olanak sağlayan en güvenilir yangın merdivenidir. Yatay zemin ve bağlama elemanlarının oluşturduğu şekil Z harfine benzediği için "Z Tipi Yangın Merdiveni" olarak adlandırılmaktadır. Z tipi yangın merdiveni özellikleri aşağıdaki gibidir.
Kaçış merdivenlerinin kapasite ve sayı bkaraboğaından en az yarısının doğrudan bina dışına açılması gerekir.
Kaçış merdiveninin, zemin düzeyindeki dışarı çıkışın görülebildiği ve engellenmediği hol, koridor, fuaye, lobi gibi bir dolaşım alanına inmesi hâlinde, kaçış merdiveninin indiği nokta ile dış açık alan arasındaki uzaklık, kaçış merdiveni bir kattan daha fazla kata hizmet veriyor ise 10 m’yi aşamaz. Yağmurlama sistemi olan yapılarda bu uzaklık en fazla 15 m olabilir. Dışa açık alanın, kaçış merdiveninin indiği noktadan açıkça görülmesi ve güvenlikli bir şekilde doğrudan erişilebilir olması gerekir. İç kaçış merdivenlerinden boşalan kullanıcı yükünü karşılayacak yeterli genişlikte dışa açık kapı bulunması şarttır.
Kaçış merdivenlerinde her döşeme düzeyinde 17 basamaktan çok olmayan ve 4 basamaktan az olmayan aralıkla sahanlıklar düzenlenir.
Sahanlığın en az genişliği ve uzunluğu, merdivenin genişliğinden az olamaz. Basamakların kaymayı önleyen malzemeden olması şarttır.
Kaçış merdiveni sahanlığına açılan kapılar hiçbir zaman kaçış yolunun 1/3’ nden fazlasını daraltacak şekilde konumlandırılamaz.
Merdivenlerde baş kurtarma yüksekliğinin, basamak üzerinden en az 210 cm ve sahanlıklar arası kot farkının en çok 300 cm olması gerekir.
Herhangi bir kaçış merdiveninde basamak yüksekliği 175 mm’den çok ve basamak genişliği 250 mm’den az olamaz.
Kaçış için kullanılmasına izin verilen merdivenlerde, basamağın kova hattındaki en dar basamak genişliği, konutlarda 100 mm’den ve diğer yapılarda 125 mm' den az olamaz. Her kaçış merdiveninin her iki yanında duvar, korkuluk veya küpeşte bulunması gerekir.
Kaçış merdiveni yuvasına ve yangın güvenlik holüne elektrik ve mekanik tesisat şaftı kapakları açılamaz.
Firmamızın, deneyimli personeli ve uygun fiyatlarından yararlanmak için iletişime geçerek ÜCRETSİZ KEŞİF hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Dairesel Yangın Merdiveni
Dairesel yangın merdiveni; yanmaz malzemeden yapılmaları ve en az 100 cm genişlikte olmaları hâlinde, kullanıcı yükü 25 kişiyi aşmayan herhangi bir kattan, ara kattan, veya balkonlkaraboğa zorunlu çıkış olarak hizmet verebilir.
Basamağın kova merkezinden en fazla 50 cm uzaklıktaki basış genişliği 250 mm’den az olamaz.
Basamak yüksekliği 175 mm'den çok olamaz.
Baş kurtarma yüksekliği 2.50 m'den az olamaz.
Yangın Merdiveni Kapısı
Yangın merdiveni kapıları yangın anında hızlı bir şekilde tahliyeyi sağlayarak, yangına dayanımı sayesinde yangının yayılmasını geciktiren veya engelleyen özel kapılardır. Hafif bir itme ile içerden açılabilen ve yangından korunmayı sağlayan yangın merdiveni kapıları belirli standartlara göre üretilmektedir.
Yangın merdiveni kapısı 90 dakika yüksek ısıya karşı dayanıklı olmalı, panik barlı sistem ile kolayca merdivene ulaşımı sağlamalı, aynı anda birden fazla kişinin dışarı doğru çıkmasını sağlayabilmeli ve dışarıdan açılmamalıdır.
En uygun ve kaliteli yangın kapısı fiyatları için uzman kadroya sahip firmamız ile iletişime geçiniz.
Yangın Merdiveni Zorunluluğu
İş güvenliği ve işçi sağlığı kuralları, binaların yangından korunması yönetmeliği, yapı denetim kanunu gibi tüm mevzuatın içeriğinde yer alan yangın merdiveni zorunluluğu sürekli denetim altında tutulmalıdır.
Yapı yüksekliği, 21.50 metreden yüksek tüm binalarda yangın merdiveni zorunluluğu bulunmaktadır. 21.50 ile 30.50 metre yüksekliğe bir yangın merdiveni, 30.50 ile 51.50 metre yükseklik arasında iki yangın merdiveni, 51.50 ve daha yukarısına ise iki yangın merdiveni zorunluluğu bulunmaktadır.
Diğer yapılarda; yükseklik 21.50 metreden kısa ise, bir katta toplamda çalışan 50’den az ise ve kaçış uzaklığı yönetmeliklere uygunsa, korunumlu hale getirilen bir yangın merdiveni kabul edilmektedir.
Yangın Merdiveni
Yangın Merdivenleri | Z Tipi Yangın Merdivenleri
Yangın Merdiveni | Yangın Merdiveni Ölçüleri
Yangın Merdiven Fiyatları | Yangın Merdiven Fiyat
Son dönem yapılan düzenlemelerle birlikte z tipi yangın merdivenleri itfaiye yönetmeliklerinde yerini almaktadır. Artık Z tipi yangın merdivenleri tercih edilmektedir. Yangın merdiveni imalatında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
Sağlamlık,
Uzun ömürlülük,
Can güvenliği,
Kaçış noktalarının talimatnamelere uygun olarak yapılması.
Yukarıdaki hususların dikkate alınmasıyla birlikte yangın merdiveni imal edilmelidir. Eğer talimata uygun olmayan bir yangın merdiveni var ise; resmi makamlar tarafından bu tür yangın merdivenleri geri yollanacaktır. Bağlandıkları yapılarla bağlantı noktalarının çok sağlam olması gereken yangın merdivenlerinin; acil durumdaki yığılmalkaraboğa oluşan yükleri de taşıyabilmesi, yani dayanıklı olması gerekmektedir. Z tipi yangın merdivenleri; firmamız tarafından bütün prosedürlere uygun bir şekilde atölyelerimizde imal edilmektedir.
Yangın Merdiveni Fiyatları
Yangın merdiveninin görünüm olarak da binanın estetiğini bozmayacak şekilde imal edilmesi önemli bir noktadır. Yağmur, kar, soğuk, sıcak, rüzgar gibi dış etkenlerin göz önünde bulundurulması ve bu şekilde üretim yapılması da ciddi önem arz etmektedir. Eğer bu şartlar göz önüne alınmadan üretim yapılır ise; bu şekilde kazaların ortaya çıkacağı da aşikardır. Bu yüzden firmamız; bütün bu hususları da dikkate alarak yangın merdiveni üretimi yapmaktadır. Profesyonel ekibimiz ve ustalarımız tarafından; imalat koşullarına uygun bir şekilde Z tipi yangın merdivenlerinin üretimi yapılmaktadır. Okullarda, dershanelerde, hastanelerde, iş hanlarında ve apartmanlarda yangın merdivenlerinin bulunması zorunludur. Sadece yangın değil; deprem, sel ve bunun gibi doğal afetlerde hayat kurtarmak adına yangın merdivenlerinin önemi yadsınamaz.
Yangın Merdiveni İmalatı
Yangın merdiveni sayesinde hayatınızı kontrol altına almak, başkalarının hayatlarını korumak ve güvenliği sağlamak konusunda önemli bir adım atmış olacaksınız. Yangın, sel, deprem gibi felaketlerden bu şekilde korunmuş olacaksınız ve bu tür felaketlerden uzaklaşma fırsatına sahip olacaksınız. Bunun bilincinde hareket eden firmamız da; yangın merdivenlerinde olması gereken bütün detayları dikkate alarak bu alanda üretim yapmaktadır. Bu sayede Z tipi yangın merdiveni imalatı; prosedürlere uygun bir şekilde üretilmekte ve yapılarınızda güvenliğin sağlanabilmesi adına size sunulmaktadır. İşinin ehli ustalarımız tarafından yangın merdivenleri dayanıklı ve uzun ömürlü bir şekilde üretilerek imal edilmektedir.
Etiketler
yangın merdiveni fiyatları yangın merdiveni yönetmeliği yangın merdiveni imalatı
Bu kategoriden diğerleri: Yangın Kapıları » Yangın Merdiveni
Kategori: Yangın Ekipmanları
Yangın Merdiveni, olası yangın felaketi esnasında kaçış aracı olarak kullanılabilecek yangın felaketi esnasında bina içerisinde bulunuluyorsa, bina içerisinde bulunan tüm insanların en kısa sürede ve güvenilir bir şekilde tahliye edilmesini sağlayan, hayat kurtarıcı özelliği ile büyük önem arz eden yapı eklentileri arasında yer almaktadır. Sektörde İstanbul ilinde yangın firması olarak yer alan karaboğa Yangın Şirketi, itfaiye standartları ile işyeri açma ve çalıştırma yönetmeliğe uygun olarak yapılan kontrol ve keşif sonucuna uygun, ilgili ihtiyaca yönelik yangın merdiveni imal ve montajı tarafımızca yapılmaktadır.
Konut ve binalarda yangın merdiveni ihtiyaç sonucu ortaya çıkması yüz yılı aşkın bir zaman dilimi öncesine kadar uzanmaktadır. Bu ihtiyaca yönelik üretilen merdivenlerde zamanla değişkenlik göstermiştir. Binalarda kullanılan yangın merdiveni tipleri ise, Çift kollu denilen Z Tipi ile Dairesel Tip Merdiven olarak iki şekilde kategorize edilmektedir.
Yangın Merdiveni
Dairesel merdivenlerin; yanmaz ürünler kullanılarak üretilmeleri gerekmektedir. Asgari olarak 100 cm genişlikte olmalı, kat sayısı üçün altında olan binalarda ve binada yaşayan kişi sayısı 25’i aşmayanlar için yapılması halinde kullanımı kabul edilebilir. Dairesel merdivenler 9,50 metreden daha yüksek olan binalar için yapılamaz. Dairesel merdivenlerin basma genişliği 25 cm’den az olamaz. Basamak yüksekliği ise 17,5 cm’den çok olamaz.
Merdiven kat aralıkları ise 2,5 metreden az olmamalıdır. Bu şekilde kullanılabilmesi belirtilen şartlara bağlanmış olup, bu şartları sağlamayan dairesel merdivenler, zorunlu çıkış olarak kullanılamaz. Ayrıca kreş, ilkokul, sağlık kuruluşu şeklinde halkın zaruri kullandığı binalar gibi kurumlar için ve 50 kişiden fazla insan kapasitesi barındıran eğlence merkezlerinde dairesel yangın merdiveni kullanımı yönetmeliklerce yasaklanmıştır.
Z tipi yangın merdivenleri ise, Merdivenlerin genişliği, ev ve meskenlerin bulunduğu binalarda 80 cm, toplumun ortak kullandığı alanlardaki tüm yapılarda ise 120 cm olmalıdır. Eğer yapıya belirli limitte insan hizmet ediyorsa merdiven genişliği 65 cm, yüksek katlı plaza şeklinde ofisler için ise 90 cm genişliğinde olabilir. Merdiven boşluğu yükseklikleri, basamaktan tavana 200 cm’den aşağıda olmamalıdır. Basamak genişlikleri ise ortalama olarak 28 cm’den aşağıda olmamalı; basamak yükseklikleri ise 18 cm’den daha fazla üretilmemelidir. Merdivenlerin dönüş bölümleri de değerlendirilmeli ve dar kenarlar düşünülerek basamak genişlikleri kesinlikle 20 cm’den az olmayacak şekilde imal edilmelidir.
2 şekilde kategorize edilen yangın merdivenlerinin satış fiyatı konusunda genel bir değerlendirme yapmak gerekirse; Z tipi yangın merdivenleri piyasada daha yüksek fiyatları kapsamaktadır ve daha pahalıdır. Yangın şirketleri de yangın merdiveni fiyatları konusunda, bu iki tipe uygun bir teklif sunmaktadır.
Yangın Merdiveninin Önemi
Değişen teknolojinin de desteği ile rastgele gelişigüzel bir şekilde üretilmemekte ve zamanla ortak kabul görülmüş belirli bir standarda bağlanarak üretilmesi uygun görülmüştür. Ülkemizde de konu üzerine yangın yönetmeliği çerçevesinde bir yangın merdiveni hangi özellikleri taşımalı, nasıl olmalı, ne şekilde üretilmeli, üretiminde ne tür malzemeler kullanılmalı, yangın merdiveni üretimi için olmazsa olmaz bir malzeme var mıdır, gibi birçok konuyu açıklığa kavuşturmaya yarayan bu yönetmelik, yangın merdiveni için aklımıza gelebilecek sorulara cevap verebilmektedir.
Yangın merdiveni için olması gereken özelliklerin belli başlı noktalarına değinecek olursak;
Her bölgeye ait belediyenin yönetmeliklerine uygun koşullarda hazırlanmış olması gerekmektedir. Bu yönetmelikler genel olarak merdivenlerin yapısıyla ilgili bilgiye, içerdiği ürün maddesine ve merdivenlerin boyutları hakkında bilgileri içermektedir. Bu yönetmeliklere uyulmayıp, dışına çıkıldığı takdirde işyeri çalışma ruhsatı da verilemeyecektir.
Yeni yapılan binalarda aranan yangın merdiveni özellikleri ile daha önce yapılmış yapısı eskimiş binalarda uygulanan yangın merdiveni özellikleri arasında farklar bulunmaktadır. Yeni olmayan bina ve yapılarda yangın merdivenlerinin kullanılması için beklenen koşullkaraboğa birisi ilk katında en fazla 100 kişi olabilmesidir. Merdiven üretilirken, merdiven genişlikleri için de mutlaka uygun görülen oranlara göre üretim yapılmalıdır. Eğer katta 60’dan az sayıda kişi var ise, merdiven genişliği en az 70 cm olabilir. Fakat bazı belediye yönetmelikleri bunu 1 metre ile sınırlamaktadır. Katta 60’dan fazla kişi sayısı bulunması durumunda ise, merdiven genişliğinin en az 80 cm olması gerekmektedir; bu şartlar taşınmadığı hallerde işyeri çalışma ruhsatı alınması mümkün olmayacaktır.